نگاه . آتیه . مارلیک

Negah. Marlik. Atiyeh. Medical Imaging Center

آشنایی با سونوگرافی کالرداپلر کاروتید

سونوگرافی کالرداپلر شریان کاروتید یک آزمایش تشخیصی است که برای بررسی گردش خون در شریان های بزرگ در گردن استفاده می شود بطوریکه هرگونه انسداد در شریانها و ورید های عروق گردن توسط لخته خون را نشان می دهد.  با توجه به اینکه کالرداپلر کاروتید یک نوع سونوگرافی است لذا در آن از امواج بی خطر فراصوت برای بررسی جریان خون در شریان های کاروتید استفاده می شود و یک روش ایمن و بدون درد است.

شریان کاروتید چیست ؟

شریان کاروتید سرخرگهایی هستند که در گردن قرار دارند و وظیفه خونرسانی و اکسیژن رسانی را به مغز ، صورت و گردن دارند ازین رو این شریانها از اهمیت ویژه ای برخوردارند چرا که شریانهای کاروتید بخش مهمی از سیستم گردش خون در بدن هستند و در صورت ایجاد پلاک یا لخته خون در شریانهای کاروتید ، خون رسانی به مغز مسدود شده و فرد دچار سکته مغزی می شود. هر فرد در طرفین گردن یک شریان کاروتید دارد ، یکی شریان کاروتید مشترک چپ ( نشات گرفته از قوس آئورت ) و شریان کاروتید مشترک راست ( نشات گرفته از شریان براکیوسفالیک ) که در مسیر خود به دو شاخه تقسیم می شوند : شریان کاروتید داخلی و خارجی.

در ادامه این شریانهای کاروتید داخلی و خارجی با ایجاد شاخه های شریانی کوچکتر ، خون را به سمت مغز و گردن و همچنین اندامها و بافتها می برند. در ادامه به سونوگرافی داپلر رنگی کاروتید برای بررسی شریانهای کاروتید می پردازیم.

سونوگرافی کالرداپلر کاروتید

سونوگرافی کالرداپلر کاروتید نوعی سونوگرافی رنگی با امواج فراصوت است که شریان های کاروتید را بخوبی نشان می دهد و در صورت وجود پلاک یا لخته خون و یا تنگی عروق کاروتید که منجر به خطر سکته مغزی می شوند ، در تصاویر سونوگرافی رنگی مشهود است. لازم به توضیح است که پلاک ها از چربی ، کلسیم و کلسترول تشکیل شده اند و باعث تنگی شریانهای کاروتید می شود.

در صورتی که پزشک احساس کند که بیمار در معرض خطر سکته مغزی است ، سونوگرافی کالرداپلر کاروتید را تجویز می کند که در آن از هیچ گونه سوزن ، رنگ و یا کاتتری استفاده نشده و تنها به کمک پروب های سونوگرافی توسط پزشک رادیولوژیست انجام می گیرد و نتایج آن در همان لحظه ارائه می شود.

مقالات دیگر : سونوگرافی

چرا پزشک سونوگرافی کالرداپلر کاروتید درخواست می کند؟

پزشک در صورت داشتن شرایط پزشکی که باعث افزایش خطر سکته مغزی می شود ، سونوگرافی کالرداپلر کاروتید را تجویز می کند ، نظیر :

  1. در صورتی که بیمار دچار TIA یا سکته ایسکمیک کوچک شده باشد.
  2. دیابت ، کلسترول بالا و یا فشار خون
  3. صدای غیر معمول از شریانهای کاروتید که در معاینه بیمار با گوشی پزشکی تشخیص داده می شود.
  4. سخت شدن عروق
  5. سابقه سکته مغزی یا قلبی در خانواده
  6. بیماری عروق کرونر

سونوگرافی کالرداپلر کاروتید چگونه انجام می شود ؟

پزشک رادیولوژیست با استفاده از پروب داپلر رنگی دستگاه سونوگرافی استفاده می کند که امواج فراصوت را به داخل بدن بیمار ارسال کرده و پژواک صدا را از بافتها و اندام و سلولها و عروق خونی بیمار ثبت می کند. در ادامه کامپیوتر دستگاه سونوگرافی پژواک امواج صوتی دریافت شده را به تصویر زنده قابل مشاهده تبدیل می کند که در سونوگرافی کالرداپلر کاروتید ، شریانها و وریدها و سرعت جریان خون نمایش داده می شود.

سونوگرافی کالرداپلر کاروتید در حدود نیم ساعت طول می کشد و در ابتدا پزشک از ژل سونوگرافی بر روی پوست بیمار استفاده می کند چرا که ژل به انتقال امواج فراصوت کمک می کند. البته در طول انجام کالرداپلر پزشک پروب سونو را به گردن بیمار فشار می دهد.

مقالات دیگر : دانستنی هایی درباره ماموگرافی

نتایج سونوگرافی کالرداپلر کاروتید

پس از انجام کالرداپلر کاروتید پزشک رادیولوژیست تشخیص خود را ارائه می دهد و در صورتی که بیمار در معرض خطر سکته مغزی باشد ، پزشک معالج نورولوژیست بسته به شدت انسداد در شریان کاروتید از درمانهای زیر کمک می گیرد :

  1. انجام روش اندارترکتومی کاروتید برای برداشتن پلاک های شریان کاروتید
  2. انجام آنژیوپلاستی کاروتید و استنت گذاری
  3. تجویز دارو برای پیشگیری از لخته شدن خون
  4. تجویز داروهای کاهنده فشار خون و کلسترول
  5. رعایت رژیم غذایی سالم با عدم مصرف چربی اشباع شده و فست فود و غذاهای فراوری شده و بجای آن مصرف فراوان میوه و سبزی و نان
  6. ورزش کردن
  7. عدم مصرف سیگار
  8. حفظ وزن مناسب

مقالات دیگر : سونوگرافی شکم شامل چیست ؟

در صورتی که نتایج سونوگرافی کالرداپلر کاروتید نامشخص باشد ، پزشک معالج تصویربرداری های پزشکی دیگری مانند سی تی آنژیوگرافی برای بررسی دقیق عروق مغز CTA درخواست می کند که با ماده حاجب تزریقی انجام می شود تا شریانهای کاروتید به شکل بهتر بررسی شود. همچنین ام آر آنژیو گرافی عروق مغز MRA از دیگر تصویربرداری های پزشکی برای بررسی عروق مغزی می باشد که با دستگاه ام آر آی انجام می شود. افزون بر این سونوگرافی با کنتراست CEUS نیز در ارزیابی شریانهای کاروتید کمک کننده است.

عوامل خطر سکته مغزی عبارتند از :

سیگار کشیدن ، مصرف نمک ، اضافه وزن ، ورزش نکردن کافی ، استرس و مصرف قرص های ضد بارداری ، سن ، جنسیت ، نژاد و وراثت.

شماره تماس : 0133417 - 09116184803

اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah

سایت : https://nmamic.ir/

آدرس : رشت بلوار انصاری روبروی بانک سپه کوچه مسعود