سونوگرافی یک نوع تصویربرداری تشخیصی پزشکی است که از امواج اولتراسوند یا اولتراسونیک یا فراصوت برای تصویربرداری از ساختارهای درون بدن انسان استفاده می کند که این امواج بی خطر ترین نوع برای تصویربرداری از بیماران است چنانچه از ابتدای دوران بارداری تا روز آخر می توان سونوگرافی برای بررسی وضعیت جنین انجام داد.
سونوگرافی چگونه انجام می شود ؟
برای انجام سونوگرافی از دستگاه سونوگرافی که دارای هندپیس کوچکی است ، استفاده می شود. در ابتدا پزشک بر روی ناحیه مدنظر ژل سونوگرافی می مالد تا هندپیس سونو به راحتی بر روی پوست حرکت کند. سپس با قرار دادن هندپیس سونو بر روی پوست ناحیه مورد نظر و فشار دادن آن ، تصاویر تشکیل شده از بافتها و ساختارهای درون بدن بیمار را بر روی مونیتور دستگاه سونوگرافی مشاهده می نماید و در همان لحظه تشخیص پزشکی انجام داده و جواب سونوگرافی را ارائه می دهد. به پزشک رادیولوژیست که سونوگرافی انجام می دهد ، سونوگرافیست گفته می شود.
انواع سونوگرافی
از انواع سونوگرافی می توان به سونوگرافی ساده شکم لگن شامل کبد ، کیسه صفرا ، طحال ، پانکراس ،کلیه ، رحم در بانوان یا پروستات در آقایان و سونوگرافی غده تیروئید ، سونوگرافی نسج نرم سطحی ، سونوگرافی نوزادان شامل مغز ، هیپ نوزاد ، ریفلکس نوزاد و یا سونوگرافی رنگی یا کالرداپلر عروق کاروتید یا گردن ، کالرداپلر عروق اندامهای فوقانی یا تحتانی ، کالرداپلر ورید پورت و ... اشاره کرد.
همچنین از انواع روشهای انجام سونوگرافی می توان به ترانس روی شکمی ، ترانس رکتال و ترانس واژینال اشاره کرد که در ترانس روی شکمی هندپیس بر روی شکم قرار داده می شود تا محتویات داخل شکم و لگن مشاهده شود و ترانس رکتال از یک هندپیس مجزا که به داخل رکتال وارد می شود برای مشاهده رحم و تخمدان و یا پروستات کاربرد دارد. در ترانس واژینال نیز از پروب جداگانه واژینال به داخل مجرای واژن استفاده می شود تا محتویات رحم و تخمدان و واژل بخوبی دیده شود.
کالرداپلر سونوگرافی
کالرداپلر سونوگرافی یا داپلر رنگی نوعی سونوگرافی است که عروق شامل سیاهرگ ها یا وریدها و سرخرگ ها یا آئورت را نشان می دهد و در بررسی عروق کاروتید یا گردن ، آئورت شکمی ، شریانها و وریدهای پاها و دستها به منظور بررسی میزان گرفتگی یا انسداد عروق ، ترومبوز وریدی یا DVT ، واریس و ... بکار برده می شود.
بیوپسی سوزنی تحت گاید سونوگرافی
بیوپسی سوزنی یا نمونه برداری روشی برای گرفتن نمونه از توده های کبد ، کلیه و یا هر قسمت از بدن است که با دستگاه سونوگرافی برای مشاهده محل دقیق توده و برداشتن قسمتی از آن به عنوان نمونه با استفاده از سوزن نمونه برداری انجام می شود. در ادامه نمونه برداشته شده بصورت کاملا استریل به آزمایشگاه ارسال می شود تا خوش خیم یا بد خیم بودن آن بررسی شود.
چه بیماریهایی با سونوگرافی مشخص می شود ؟
آمادگیهای قبل از انجام سونوگرافی
بیشتر انواع خدمات سونوگرافی نیازی به آمادگی ندارد و تنها موارد زیر را می توان نام برد :
آمادگیهای زمان انجام سونوگرافی
آیا سونوگرافی خطر دارد ؟
خیر. سونوگرافی جزو ایمن ترین روشهای تصویربرداری تشخیصی پزشکی است که از امواج صوتی برای گرفتن تصاویر استفاده می کند و بر خلاف روشهای دیگر تصویربرداری نظیر سی تی اسکن یا رادیولوژی از پرتوهای یونیزان استفاده نمی کند ، لذا نگرانی درباره خطرناک بودن سونوگرافی نداشته باشید. همچنین ژل مورد استفاده در سونوگرافی نیز جزو مواد آلرژیک و حساسیت زا نبوده و در صورت احتمال بسیار کم ابتلا به درماتیت تماسی به راحتی با درمان جزئی برطرف می شود.
از طرفی سونوگرافی با ایجاد مقدار کمی گرما بر روی پوست همراه است که به پوست و بافتهای اطراف آسیب نمی رساند. ازین رو متخصصان اعلام می کنند که همه افراد حتی کودکان و نوزادان و حتی مادران باردار و جنین داخل شکم مادر می توانند به راحتی و بدون خطر سونوگرافی انجام دهند.
محدودیت های سونوگرافی
از آنجا که امواج صوتی بخوبی در استخوان یا هوا حرکت نمی کند ، در نتیجه سونوگرافی ریه که پر از هواست یا داخل سر که دارای استخوان است بخوبی موثر نیست. از سوی دیگر سونوگرافی برای مشاهده اشیایی که در اعماق بدن باشند مناسب نیست که برای این موارد سی تی اسکن ، رادیولوژی و یا ام آر آی تجویز می شود.
پزشکان سونوگرافی نگاه در رشت
جناب آقای دکتر ابراهیم ضمیری
قیمت آزاد یک مورد سونوگرافی تیروئید و نسج نرم گردن : 4190000 ریال
قیمت آزاد یک مورد سونوگرافی لگن : 3050000 ریال
قیمت آزاد یک مورد سونوگرافی شکم : 3640000 ریال
شماره تماس : 0133417 - 09116184803
اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah
سایت : https://nmamic.ir/
آدرس : رشت – بلوار انصاری – روبروی بانک سپه – کوچه مسعود