نگاه . آتیه . مارلیک

Negah. Marlik. Atiyeh. Medical Imaging Center

سی تی اسکن ریه

تصویر برداری سی تی اسکن ریه یا توموگرافی کامپیوتری با اشعه ایکس یک ابزار تشخیصی غیر تهاجمی برای تشخیص مشکلات ریه است که اطلاعات دقیق تری در مقایسه با اشعه ایکس معمولی ارائه می دهد ، بطوریکه توانایی تشخیص و مدیریت بسیاری از بیماری های ریه نظیر سرطان ریه را دارد.

سی تی اسکن ریه چیست ؟

سی تی اسکن ریه روشی برای برای تولید تصاویر مقطعی و متعددی از بافت های نرم بدن ، استخوان ها و رگ های خونی نظیر ریه است که در آن از نوع تخصصی تر اشعه ایکس همراه با فناوری کامپیوتری استفاده می شود. قابل ذکر است که تصاویر سی تی اسکن توسط کامپیوتر دستگاه سی تی قابل فرمت و بازسازی دوباره است بطوریکه حتی تصاویر با بازسازی سه بعدی تولید می کند.

جالب است بدانید که در تکنیک های جدید سی تی اسکن با تنظیمات مناسب از دوز اشعه ایکس کمتری برای تصویربرداری ( تا 56 درصد یا بیشتر ) استفاده می شود که دارای کیفیت لازم برای تشخیص بیماری های ریه می باشد. بدین جهت بیماری های مادرزادی ریه یا ناهنجاریهای اکتسابی ریه شامل پنومونی یا ذات الریه ، تومور ریه و ... با سی تی اسکن ریه با دوز اشعه ایکس پایین تشخیص داده می شود. همچنین برای انجام سی تی اسکن در کودکان نیز از دوز اشعه ایکس پایین استفاده می شود.

مقالات مرتبط : سی تی اسکن

چرا سی تی اسکن ریه انجام می شود ؟

زمانی که بیمار علائمی همچون سرفه ، درد قفسه سینه ، تب ، تنگی نفس و ... داشته باشد پزشک با تجویز سی تی اسکن به تشخیص مشکلات ریه کمک می کند. بدین جهت سی تی اسکن ریه روشی با دقت بالا ، سریع و بدون درد است که در تشخیص ندول یا گره های کوچک ریوی ، بافت غیرطبیعی ، تومورهای خوش خیم یا بدخیم ریه و ... موثر است.

وجود هر گونه توده و بافت غیر طبیعی اغلب قبل از ایجاد علائم فیزیکی سرطان ریه به کمک سی تی اسکن قابل شناسایی است. اگرچه بسیاری از افراد دارای گره های ریوی هستند اما به این معنا نیست که تمامی آنها سرطانی هستند ، در واقع بیشتر ندول ها توسط بافت اسکار ناشی از عفونت های قبلی ریه تشکیل می شود که غیر سرطانی هستند. در صورتی که ندول های خوش خیم دارید به شما پیشنهاد می کنیم سالانه یکبار این تست را انجام بدهید تا از وضعیت آنها اطمینان حاصل کنید.

واکنش های آلرژیک به ماده حاجب در سی تی اسکن ریه با تزریق

در برخی مواقع برای افزایش وضوح تصاویر ریه و بهبود کیفیت آنها ، از ماده حاجب تزریقی برای افراد استفاده می شود که برخی افراد ممکن است به آنها واکنش آلرژیک نشان دهند که این واکنش ها می تواند شامل خارش ، کهیر و یا دشواری در تنفس باشد. از طرفی ماده حاجب می تواند بر عملکرد طبیعی کلیه ها تاثیر گذار باشد خصوصا در افرادی که دچار مشکلات کلیوی هستند. در صورتی که کلیه حساسی دارید بهتر است مایعات بیشتری مصرف کنید.

مقالات دیگر : آیا سی تی اسکن تزریقی عوارض دارد ؟

سی تی اسکن ریه برای کدام یک از اختلالات ریوی استفاده می شود ؟

  1. سرطان که ممکن است به صورت توده های خوش خیم و یا بدخیم باشد
  2. عفونت های ریوی که شامل عفونت های باکتریایی و ویروسی می باشد نظیر ذات الریه و یا کرونا
  3. آبسه ریوی که به شکل حفره ای متشکل از مایع دیده می شود
  4. سل که گونه ای عفونت باکتریایی مزمن است
  5. بیماری های انسدادی ریوی همچون برونشیت که باعث ضخیم شدن دیواره های مجاری تنفسی می شوند
  6. آمفیزم که باعث تخریب کیسه های هوایی می گردد
  7. آمبولی که باعث به وجود آمدن لخته خون در عروق ریه و کاهش اکسیژن رسانی به بدن و بافت ها می شود.

مراقبتهای قبل از سی تی اسکن ریه

  1. در صورت باردار بودن به پزشک و یا کارشناس سی تی اسکن اطلاع دهید.
  2. در صورت مصرف داروی خاص پزشک را مطلع سازید.
  3. برای انجام سی تی اسکن ریه تزریقی ، در صورت ابتلا به آلرژی ، بیماری های کلیوی ، دیابت و حساسیت دارویی ، پزشک سی تی اسکن را آگاه سازید تا تمهیدات لازم و داروهای مورد نیاز برای شما تجویز شود.
  4. سی تی اسکن ریه بدون تزریق بدون ناشتایی و آمادگی قبلی انجام می شود.
  5. سی تی اسکن ریه تزریقی نیاز به 8 ساعت ناشتایی دارد.
  6. برای انجام سی تی اسکن ریه جواهرات خود را در منزل بگذارید.

مقالات دیگر : تشخیص گرفتگی عروق با داپلر رنگی

آیا سی تی اسکن ریه خطرناک  است ؟

تا کنون هیچ شواهد قطعی مبنی بر خطر آفرین بودن اشعه ایکس وجود ندارد. اما برخی دانشمندان اشعه ایکس را خطرناک تلقی می کنند ، در صورتی که فرد به صورت مداوم با آن در تماس باشد. با این حال انجام سی تی اسکن با اشعه ایکس در افراد سیگاری ممکنست با خطر بسیار بیشتری در ابتلا به سرطان همراه باشد. احتمال ابتلا به سرطان ریه در زنان 1 در 16 و در مردان 1 در 13 است. از آنجا که دوز اشعه ایکس که در تصویر برداری سی تی اسکن بسیار کم و کنترل شده است ، از این رو خطر ابتلا به سرطان ریه با سیگار بسیار بیشتر از یک تصویر برداری ساده سی تی اسکن ریه است.

چرا از سی تی اسکن استفاده می شود ؟

بطور کل از سی تی اسکن برای بررسی اندازه ، ساختار اندام ها و بافت های بدن ، عفونی بودن یا غیر عفونی بودن آنها ، جامد یا مایع بودن آنها استفاده می شود. این نوع تصویر برداری برای تشخیص تومور ها ، انواع سرطان ، آسیب های ستون فقرات ، بیماری های قلبی ، بیماری های عروقی ، اختلالات مغزی و سایر نا هنجاری ها مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از سی تی اسکن جهت تشخیص آسیب های تروماتیک و هدایت تعدادی از روش های کم تهاجمی همچون بیوپسی سوزنی ، قرار دادن کاتتر ، تخلیه مایع و استنت گذاری مجرا و عروق استفاده می شود. 

شماره تماس : 0133417 - 09116184803

اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah

سایت : https://nmamic.ir/

آدرس : رشت بلوار انصاری روبروی بانک سپه کوچه مسعود