سرطان سینه از عوامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان برای زنان در سراسر جهان خصوصا در کشورهای جهان سوم است چرا که منابع سیستم سلامت در این کشورها محدود بوده و سرطان سینه در زنان در مراحل بعدی تشخیص داده می شوند. انجمن سرطان آمریکا گزارش می دهد که سرطان سینه در حال حاضر دومین عامل مرگ و میر در زنان است و زنان از همه نژاد ها را تحت تاثیر قرار می دهد اگرچه احتمال ابتلا به سرطان سینه در زنان سفید پوست به طور کلی بیشتر است.
به گفته مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ، سرطان سینه در زنان 50 ساله و بالاتر شیوع بیشتری دارد بدین معنی که زنان در این محدوده سنی باید به ویژه مراقب باشند. بدین جهت ماموگرافی که یک تصویر برداری تشخیصی تخصصی است ، به تشخیص زودهنگام بیماری های پستان در زنان کمک کرده و از یک سیستم اشعه ایکس با دوز پایین برای دیدن داخل سینه ها استفاده می کند. خوشبختانه بیشتر نتایج ماموگرافی زنان غیرسرطانی و یا خوش خیم بوده و چیزی در حدود کمتر از 1 نفر در هر 10 نفر بدخیم و سرطانی می باشد و نیاز به آزمایشات تکمیلی دارد.
ماموگرافی غربالگری نقش اصلی را در تشخیص زود هنگام سرطان ایفا می کند چرا که می تواند تغییراتی که در پستان به وجود آمده را نشان دهد قبل از اینکه بیمار یا پزشک متوجه تغییرات شوند و یا اینکه حتی بیمار کوچکترین علائمی را ببیند. ازین رو توصیه پزشکان به افراد بالای 40 سال انجام سالانه ماموگرافی غربالگری است تا هر گونه ناهنجاری احتمالی را پیش از آنکه به مراحل غیر قابل درمان برسد ، نشان دهد. اگر فردی در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه باشد ممکن است علاوه بر ماموگرافی سالانه ، نیاز به ام آر آی ماموگرافی سالانه نیز داشته باشد که با دستگاه ام آر آی انجام می شود.
ماموگرافی تشخیصی برای ارزیابی مشکلات سینه بیمار همچون توده ، ترشحات نوک سینه و یافته های بالینی غیر طبیعی استفاده می شود. ماموگرافی تشخیصی نیز ممکن است پس از یک ماموگرافی غربالگری غیر طبیعی به منظور ارزیابی ناحیه مورد نظر در معاینه غربالگری انجام شود.
مقالات دیگر : IVP چیست ؟
در ماموگرافی دیجیتال دوبعدی نظیر ماموگرافی معمولی از اشعه ایکس برای مشاهده بافت سینه استفاده می شود اما تصاویر آن بر خلاف ماموگرافی معمولی بجای ثبت بر روی فیلم بصورت تصاویر الکترونیکی در فایل کامپیوتری ذخیره سازی به مدت طولانی می شود بطوریکه قابل بررسی توسط پزشک رادیولوژیست و قابل اشتراک گذاری می باشد. در این نوع ماموگرافی از هر دو سینه در زوایای مختلف تصاویر بهتر با دوز اشعه کمتر گرفته می شود که به صورت یک نمای دو بعدی ارائه می گردد.
لازم به توضیح است سیستم کامپیوتری در ماموگرافی دیجیتال ، نواحی غیر طبیعی که ممکنست نشانه سرطان باشند ، برجسته می کند تا به رادیولوژیست هشدار دهد تا به این نواحی توجه ویژه داشته باشد.
ماموگرافی دیجیتال سه بعدی نوع جدید ماموگرافی است بطوریکه این دستگاه در یک قوس بر روی سینه در حال حرکت بوده و از هر سینه با یک بار فشرده شدن چندین تصویر می گیرد. در ادامه یک کامپیوتر تصاویر گرفته شده را در کنار هم قرار داده و بازسازی می کند تا یک نمای سه بعدی ارائه شود و بافت سینه بوضوح به نمایش بگذارد. تحقیفات نشان داده که ماموگرافی سه بعدی تشخیص سرطان پستان در درجه های پایین را افزایش داده و از سوی دیگر میزان نتایج مثبت کاذب ماموگرافی را کاهش داده است.
لازم به ذکر است که دوز اشعه ایکس مورد استفاده در ماموگرافی دیجیتال سه بعدی کمی بالاتر از حد استاندارد بوده اگرچه در سطوح ایمن مورد تایید سازمان غذا و داروی امریکا قرار دارد.
آیا سرطان با ماموگرافی قابل تشخیص است ؟
به تنهایی خیر. اگرچه ماموگرافی نمی تواند به تنهایی سرطان را تشخیص دهد اما در تشخیص سرطان کمک کننده است بدین صورت که بافتهای غیر طبیعی سینه را مشخص می کند اما نمی تواند مشخص کند این بافت غیر طبیعی سرطان است یا خیر. در عین حال ماموگرافی به یک ابزار تشخیصی ضروری در صورت نیاز به انجام نمونه برداری پستان برای پزشکان تبدیل شده است تا با انجام بیوپسی پستان خوش خیم یا بدخیم بودن بافت سینه مشخص شود.
سن مناسب ماموگرافی چقدر است ؟
گروه ویژه خدمات پیشگیرانه ایالات متحده ، سن مناسب برای انجام ماموگرافی غربالگری را 40 سالگی اعلام کرده است چرا که خطر ابتلا به سرطان پستان با افزایش سن بیشتر می شود و باید سالانه بررسی شود. البته افرادی که خطر ابتلا به سرطان سینه در سنین پایینتر دارند مثلا کسانی که افراد فامیل درجه یک آنها مبتلا به سرطان سینه هستند باید در سن کمتر از 40 سال بنا به تشخیص پزشک متخصص ماموگرافی غربالگری انجام دهند. آمارها نشان داده که بطور کل در بین هر ۱۰۰ نفر یک نفر مبتلا به سرطان سینه می شوند.
از عوامل خطر ابتلا به سرطان سینه که فرد باید به پزشک مراجعه کرده تا درباره شروع ماموگرافی غربالگری سالانه مشورت کند می توان به سابقه سرطان سینه ، سابقه فامیلی سرطان سینه یا سرطان تخمدان ، پستان های متراکم ، برخی بیماری های خوش خیم پستان همچون هیپرپلازی مجرای آتیپیک و یا نئوپلازی لوبولار و یا جهش های ژنتیکی مانند BRCA1, BRCA2 اشاره کرد.
مقالات دیگر : سونوگرافی شکم شامل چیست ؟
نکات قبل از انجام ماموگرافی
شماره تماس : 0133417 - 09116184803
اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah
سایت : https://nmamic.ir/
آدرس : رشت – بلوار انصاری – روبروی بانک سپه – کوچه مسعود
كلیه حقوق این سایت مربوط به مركز تصویربرداری پزشكی نگاه میباشد.