نگاه . آتیه . مارلیک

Negah. Marlik. Atiyeh. Medical Imaging Center

ام آر آی و سی تی اسکن چه تفاوتی با یکدیگر دارند ؟

سی تی اسکن و ام آر آی هر دو به عنوان روش های تشخیصی در حوزه پزشکی کاربرد دارند اما این دو روش  از نظر ساختاری و کاربردی تفاوت هایی در امواج ، نوع نمایش تصاویر ، مزایا و معایب با یکدیگر دارند. در این مقاله شما را با تفاوت های بین این دو بیشتر آشنا می کنیم.

تفاوت ام آر آی و سی تی اسکن

تفاوت ام آر آی و سی تی اسکن در امواج

بزرگترین و متمایزترین تفاوت ام آر آی و سی تی اسکن در استفاده از نوع امواج برای تصویربرداری است که در سی تی اسکن از اشعه ایکس و در ام آر آی از امواج رادیویی و امواج مغناطیسی استفاده می شود که اگرچه هر دوی این دو روش کم خطر هستند اما امواج ام آر آی نسبت به سی تی اسکن که جزو امواج یونیزان است ، بی خطر تر می باشد.

تفاوت ام آر آی و سی تی اسکن از نظر نمایش تصاویر

سی تی اسکن چه چیزی را نمایش می دهد ؟

در سی تی اسکن از اشعه ایکس برای ایجاد تصاویر دقیقی از استخوان ها ، اندام ها ، بافت ها و ساختار اسکلتی و سایر قسمت های بدن استفاده می شود. برای انجام این آزمایش ابتدا فرد بر روی تخت دراز می کشد بر روی تخت یک شی دونات مانند وجود دارد که تصاویر بیمار را ثبت می کند و سپس به کمک داده های جمع آوری شده ، تصاویر سه بعدی از بیمار تشکیل می شود. از طریق تصاویر بدست آمده می توان به ناهنجاری های موجود در بافت ها و استخوان ها دست یافت و نسبت به درمان به موقع آنها اقدام نمود.

  1. انواع تومور
  2. بررسی آسیب ها و شکستگی های استخوانی و جمجمه در تروما
  3. نظارت و ارزیابی سرطان و بررسی سیر درمان
  4. بررسی خونریزی های داخلی
  5. بررسی سکته مغزی
  6. بررسی شریانها و وریدها و عروق مغزی
  7. انواع مشکلات شکم و لگن

ام آر آی چه چیزی را نشان می دهد ؟

ام آر آی تصاویر دقیقی از داخل بدن به کمک امواج رادیویی و یک آهنربای قدرتمند منتشر می کند که این تصاویر از مولکولهای چربی و آب بدن بیمار منعکس می شود. سپس امواج رادیویی به یک گیرنده در دستگاه ام آر آی منتقل شده  و در کامپیوتر ام آر آی به تصاویری قابل تشخیص تبدیل می شود. این دستگاه به خوبی بافت سالم و غیر سالم را نشان می دهد و دقت بیشتری نسبت به سی تی اسکن داشته و بافت های غیر طبیعی را با جزئیات بیشتر را نشان می دهند.

  1. بررسی سکته مغزی
  2. بررسی مفاصل و استخوانهای مچ دست و پا و زانو و ...
  3. مشکلات عروق خونی
  4. مشکلات شکم و کبد و کیسه صفرا
  5. مشکلات رحم و اندومتریوز و تومورهای لگنی
  6. بررسی بیماریهای پروستات
  7. بررسی فیستول آنال

تفاوت ام آر آی و سی تی اسکن از نظر مزایا

سی تی اسکن چه مزایایی دارد ؟

با استفاده از سی تی اسکن می توان تقریبا از کل نواحی بدن تصویر برداری کرد. سی تی اسکن روشی غیر تهاجمی است که می تواند برای تشخیص سرطان ها ، پیشرفت و یا درمان آنها و یا موثر بودن درمان بسیار کمک کننده باشد. اگرچه به غیر از سرطان ها ، سی تی اسکن اغلب برای شکستگی استخوان ، خون ریزی داخلی و یا وجود لخته خون ، آسیب های ستون فقرات ، مغز و ... کاربرد دارد.

مقالات دیگر : آشنایی با خطرات سی تی اسکن

ام آر آی چه مزایایی دارد ؟

ام آر آی دقیق تر از سی تی اسکن عمل می کند و می تواند تصاویر واضح تری را در دسترس قرار دهد. بسیاری از سرطان ها از جمله سرطان پروستات ، سرطان رحم و ...  به خوبی در سی تی اسکن قابل تشخیص نیست و برای تشخیص نیاز به ام آر آی دارند. همچنین ام آر آی در تشخیص بافت های نرم و اندام های داخلی مانند مغز و قلب می تواند بسیار دقیق عمل کند.

تفاوت ام آر آی و سی تی اسکن از نظر زمان انجام

زمان انجام ام آر آی بسته به نوع آن حدودا 20 تا 40 دقیقه به طول می انجامد که می تواند برای افرادی که مبتلا به کلاستروفوبیا هستند آزار دهنده باشد. در مقابل زمان انجام سی تی اسکن کمتر از 5 دقیقه برای مغز ، در حدود ده دقیقه برای ریه ، برای موارد تزریقی شکم و لگن در حدود نیم ساعت و بطور کل زمان تقریبی انجام سی تی اسکن کمتر از ام آر آی است.

تفاوت ام آر آی و سی تی اسکن از نظر شرایط دستگاه

دستگاه ام آر آی در مقایسه با سی تی اسکن کمی پر سرو صداست ، به همین جهت حین تصویر برداری به بیماران محافظ گوش داده می شود. حتی در برخی از تصویربرداری های ام آر آی برای وضوح بیشتر تصاویر از کنتراست استفاده می شود که با توجه به بالا رفتن زمان انجام آن این ممکن است برای بیماران کمی آزار دهنده باشد.

مقالات دیگر : آیا اشعه ایکس برای بدن خطرناک است ؟

تفاوت ام آر آی و سی تی اسکن از نظر خطرات

در تصویر برداری سی تی اسکن از پرتو یونیزان استفاده می شود که این پرتو می تواند به DNA آسیب برساند و در موارد بسیار اندکی ، خطر ابتلا به سرطان را در فرد افزایش دهد. بدین جهت اغلب مردم نگران تشعشع هستند به خصوص اگر مکرراً انجام دهند. اما باید بگوییم که در این روش از کمترین میزان اشعه برای مشاهده وضعیت بیمار و یا تشخیص و روند بیماری استفاده می گردد. میزان اشعه ایکس حین سی تی اسکن به قدری کم و ناچیز است که خطری برای فرد ایجاد نکند و باید بگوییم انجام این آزمایش هر چند ماه یکبار بلامانع است.

اما در تصویر برداری ام آر آی امواج بی خطر رادیویی و مغناطیسی جای پرتو های یونیزان را گرفته اند از این رو خطر ابتلا به سرطان در این تصویر برداری وجود ندارد. از طرفی به دلیل خواص آهنربایی قوی در ام آر آی تمامی افراد مجاز به انجام آن نیستند خصوصا افرادی که دارای ایمپلنت های پزشکی در بدن خود همچون ضربان ساز ها ، محرک مغز ، ترکش و یا سایر دستگاه های فلزی هستند چرا که این دستگاه به کمک امواج رادیویی و یک آهنربای قوی کار می کند و ممکن است حین تصویر برداری منجر به جابجایی اجسام فلزی در بدن شود.

شماره تماس : 0133417 - 09116184803

اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah

سایت : https://nmamic.ir/

آدرس : رشت بلوار انصاری روبروی بانک سپه کوچه مسعود