نگاه . آتیه . مارلیک

Negah. Marlik. Atiyeh. Medical Imaging Center

DDR

یکی از اصلی ترین خدمات مرکز نگاه رادیولوژی دیجیتال است که ابتدایی ترین نوع تصویربرداری با اشعه ایکس است که به منظور تشخیص اولیه بسیاری از بیماریها نظیر مشکلات ریه ، مشکلات استخوانی ، تروما و ... بسیار کمک کننده است. رادیولوژی دیجیتال در مرکز نگاه بدون نوبت قبلی با رعایت ترتیب حضور بیماران انجام می گیرد. البته نوعی از رادیولوژی هم که از آن به عنوان رادیوگرافی رنگی یا تزریقی یاد می شود نظیر آی وی پی برای بررسی سنگهای کلیوی و دیگر مشکلات کلیه ، رادیولوژی مری و معده و اثنی عشر با بلع ماده باریم ، عکس رنگی کمر با مصرف روغن کرچک و ... هم  در مرکز نگاه انجام می پذیرد که نیاز به نوبتدهی از قبل دارد.

رادیولوژی دیجیتال

رادیولوژی دیجیتال یا DR شکل پیشرفته تری از رادیولوژی ساده با اشعه ایکس است که پس از انجام اکسپوز یک تصویر دیجیتالی بر روی کامپیوتر تولید می کند که در این روش بدون استفاده از کاست میانی ، تصاویر به کامپیوتر منتقل شده و تابش اشعه ایکس از طریق حسگر آشکارساز به یک بار الکتریکی و سپس به تصویر دیجیتال تبدیل می شود.

لازم به توضیح است که در دستگاه های دارای آشکارساز صفحه تخت یا DDA ، تصاویر دیجیتالی با کیفیت تری تولید می شود چرا که نسبت به سیگنال به نویز حساسیت بالایی را فراهم می کنند تا تصاویر بدون آرتیفکت و بهتری ارائه شود. نوع دیگر دستگاه های رادیولوژی دارای آشکار ساز خطی یا LDA هستند که به جای یک ماتریس از یک ردیف از پیکسل های تشخیصی اشعه ایکس تشکیل یافته اند.

مزایای رادیولوژی دیجیتال

  1. بهبود تصاویر دیجیتال و ذخیره سازی داده ها
  2. بهره وری بالاتر
  3. زمان تابش اشعه ایکس کمتر
  4. قابلیت تشخیص جزئیات بهبود یافته
  5. استفاده از ابزار آنالیز و نرم افزار تشخیص عیب
  6. کاهش زمان بازرسی ، بدون نیاز به پردازش شیمیایی فیلم
  7. حذف پردازش با مواد شیمیایی و در نتیجه بی خطر بودن برای محیط زیست
  8. افزایش دامنه مکانیکی و امکان بررسی ضخامت های مختلف در یک عکس
  9. جوابدهی سریع
  10. ارائه بر روی سی دی ، فلش یا نرم افزارهای مشاهده تصاویر رادیولوژی نظیر نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ

رادیولوژی با آمادگی

نوعی از رادیولوژی دیجیتال که مربوط تصویربرداری با اشعه ایکس از نواحی شکم ، کلیه ، کمر ، ترانزیت روده باریک ، ساکروم یا دنبالچه و ... می باشد ، نیاز به آمادگی نظیر مصرف روغن کرچک و تخلیه کامل روده ها قبل از انجام سی تی اسکن دارد که بر اساس دستور العمل مرکز رادیولوژی که مراجعه می کنید را رعایت نمایید تا عکسی شفاف و واضح و قابل تفسیر توسط پزشک داشته باشید.

رادیولوژی تزریقی

رادیولوژی تزریقی یا با کنتراست ماده حاجب روشی در رادیولوژی دیجیتال است که از ماده کنتراست رنگی خاص برای وضوح بیشتر تصاویربه بیمار تزریق می شود و معمولا برای نواحی کلیه به منظور بررسی سنگهای احتمالی انجام می گیرد که این ماده حاجب به قسمت رگ دست تزریق می شود. لازم به توضیح است که در زمان انجام رادیولوژی ، اشعه ایکس از بدن عبور می کند و استخوان ها به راحتی اشعه ایکس را مسدود می کنند و خود را بخوبی به رنگ سفید نشان می دهند اما اندام ها و سایر بافتها نظیر معده و روده و عروق خونی به راحتی اشعه ایکس را مسدود نکرده و تزریق کنتراست کمک می کند تا جزئیات بیشتری در تصاویر اشعه ایکس مشاهده شود.

از انواع رادیولوژی تزریقی می توان به IVP  یا اوروگرافی ترشحی یا پیلوگرافی داخل وریدی برای بررسی تومور ، سنگ یا کیست سیستم ادراری شامل کلیه و مثانه و حالب ، رادیولوژی با بلع باریم برای بررسی دستگاه گوارش فوقانی و  تحتانی نظیر معده ، روده ، مری ، روده کوچک برای بررسی شناسایی زخم ، انسداد ، التهاب ، تومور و ... اشاره کرد.

از سوی دیگر تنقیه باریم یا GI نیز از روشهای دیگر رادیولوژی دیجیتال برای بررسی روده ها ، کولون ، رکتوم به منظور تشخیص سرطان ، التهاب ، دیورتیکول یا پولیپ و .. بکار می رود. آنژیوگرافی نوع دیگر رادیولوژی دیجیتال است که بررسی عروق خونی و اندام های مختلف بدن را امکانپذیر می سازد و با انجام آن انسداد ، تومور ، مشکلات کلیوی ، عروق دستها و پاها و ... بخوبی مشخص می شود. همچنین کاتتریزاسیون قلبی برای بررسی قلب و عروق بکار می رود.

آمادگیهای قبل از انجام رادیولوژی دیجیتال

  1. رادیولوژی دیجیتال ساده معمولا نیازی به آمادگی خاصی ندارد و تنها در صورتی که تصویربرداری از کمر یا شکم و ... است بیمار باید لباس یکبار مصرف مرکز رادیولوژی را بپوشد.
  2. لوازمی نظیر طلا و جواهر ، ساعت ، موبایل ، سمعک و دیگر موارد را باید در اتاق رادیولوژی از خود جدا کنید تا تصاویر با کیفیت و بدون آرتیفکت گرفته شود.
  3. در صورت تزریقی بودن رادیولوژی دیجیتال بیمار باید تمامی دستورات مرکز رادیولوژی مبنی بر ناشتا بودن و مصرف روغن کرچک یا داروی خاص و ... را انجام دهد.
  4. تزریق ماده حاجب در رادیولوژی دیجیتال تزریقی در قسمت رگ دست بیمار است و ممکنست که بیمار احساس کمی گرما داشته باشد که عادی است و پس از اتمام رادیولوژی برطرف می شود.
  5. برای رادیولوژی با بلع باریم ، یک محلول در زمان تصویربرداری به بیمار برای نوشیدن داده خواهد شد.
  6. ممکنست برخی از انواع رادیولوژی دیجیتال نیاز به آمادگی خاص نظیر حبس تنفس ، خالی کردن مثانه یا ... داشته باشد که در این مورد باید بیمار به کارشناس رادیولوژی برای تولید عکس با کیفیت کمک کند.
  7. در صورت ابتلا به حساسیت دارویی باید در زمان نوبت گرفتن رادیولوژی تزریقی و نیز در زمان انجام به کارشناس رادیولوژی اطلاع داده شود.

مراقبتهای بعد از رادیولوژی تزریقی

بعد از اتمام رادیولوژی تزریقی باید با مصرف آب فراوان به پاکسازی هر چه سریعتر مواد کنتراست از روده ها کمک کند. از طرفی در صورت انجام رادیولوژی با بلع باریم یا تنقیه باریم ممکنست مدفوع رنگ روشن تری پیدا کند که تا دو سه روز عادی است. در غیر اینصورت به پزشک مراجعه کنید. از طرفی پس از آنژیوگرافی و یا کاتتریزاسیون قلبی بیمار باید چند ساعت در کلینیک یا مرکز رادیولوژی تحت مراقبت بماند.

تصاویر رادیولوژی دیجیتال

از ابتدای اختراع دستگاه رادیولوژی ، انواع فیلم رادیولوژی به منظور چاپ تصاویر گرفته شده تولید شده بکار گرفته می شد که به دلیل افزایش قیمت فیلم رادیولوژی از کاغذ استفاده شد که آن هم به دلیل عدم کیفیت مناسب خیلی کاربردی بنظر نرسید. سپس از سی دی و فلش برای ارائه تصاویر رادیولوژی دیجیتال به بیمار کمک گرفته می شد که آن هم دارای مشکلات خاص خود بود. اما بهترین و جدیدترین روش ارائه تصاویر رادیولوژی دیجیتال استفاده از نرم افزار فیلم رادیولوژی PPQ است که نرم افزاری تحت وب برای نمایش تصاویر در گوشی موبایل و تبلت می باشد.

خطرات رادیولوژی دیجیتال

رادیولوژی دیجیتال نسبت به رادیولوژی آنالوگ و سی تی اسکن دارای دوز تابش اشعه ایکس کمتری است و موثر و دقیق و با سرعت بالا می باشد و دارای اشعه حامل نمی باشد. از  سوی دیگر اگرچه رادیولوژی تزریقی هم مفید است اما ماده حاجب ممکنست حساسیت زا باشد از جمله ضعف ، خارش ، تهوع ، تنگی نفس و ... که باید به کارشناس رادیولوژی اطلاع دهید.

تفاوت رادیولوژی کامپیوتری و دیجیتال

رادیولوژی دیجیتال از صفحه های مسطج ماتریس فعال یا آشکارساز خطی استفاده می کند که یک لایه تشخیص دارد و روی آن ماتریس فعال از ترانزیستور لایه نازک و فتودیود قرار دارد که تصاویر گرفته شده در زمان واقعی به داده های دیجیتال تبدیل شده و در عرض تنها چند ثانیه برای تجزیه و تحلیل در دسترس می باشد.

در رادیولوژی کامپیوتری به جای فیلم رادیولوژی سنتی از کاست رادیوگرافی کامپیوتری استفاده می شود که دارای صفحه نمایش لومینسانس تحریک شده با عکس می باشد. کاست رادیولوژی کامپیوتری وارد یک دستگاه می شود که داده های ذخیره شده را به تصویر دیجیتال تبدیل می کند. قابل ذکر است که صفحات رادیولوژی کامپیوتری انعطاف پذیر بوده و نیازی به نگهدارنده سفت و سخت ندارد.

هر دو نوع رادیولوژی کامپیوتری و دیجیتال دارای محدود دوز وسیع و توانایی حذف نویز پس از پردازش دارند اما رادیولوژی دیجیتال نسبت به نوع کامپیوتری دارای مزایای بیشتری از جمله کیفیت بالاتر تصاویر با سرعت بالا ، بازدهی تا سه برابر بیشتر از نوع کامپیوتری و بهبود جریان کار می باشد.

هزینه رادیولوژی

قیمت آزاد یک مورد رادیوگرافی ریه : 1260000 ریال

شماره تماس : 0133417 - 09116184803

اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah

سایت : https://nmamic.ir/

آدرس : رشت بلوار انصاری روبروی بانک سپه کوچه مسعود