سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه چیست؟
یکی از انواع تصویربرداری پزشکی که از شریانها و وریدهای کلیه تصاویر قابل تشخیص تهیه می کند سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه است که در تشخیص انسداد یا تنگی عروق کلیه ، آنوریسم یا برآمدگی عروق و دیگر ناهنجاری های مربوط به عروق کلیه موثر می باشد. در ادامه به بررسی اینکه سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه چیست؟ می پردازیم.
سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه چیست؟
سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه روشی در تصویربرداری پزشکی است که با دستگاه سی تی اسکن و تزریق ماده حاجب وریدی انجام می شود تا تصاویری دقیق از شریانها و وریدهای کلیه ارائه دهد. سی تی آنژیو با اشعه ایکس انجام شده و ماده کنتراست وریدی کمک می کند تا تصاویر عروق خونی شفاف تر و با وضوح بیشتری دیده شود. از کاربردهای سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- به جهت بررسی شریانهای کلیه از نظر بیماریهای تنگی یا انسداد شریانهایی که خون را به کلیه می رسانند ، آنوریسم شریان کلیوی یا برجستگی دیواره شریانی کلیه ، فیبروموسکولار دیسپلازی یا باریک شدن دیواره شریان ، ناهنجاری شریانی و ....
- به جهت بررسی وریهای کلیه از نظر بیماریهای ورید کلیوی همچون ترومبوز وریدی یا لخته شدن خون در وریدهای کلیه ، ناهنجاری وریدی
- بررسی عروق کلیه قبل از جراحی کلیه یا بعد از جراحی یا آنژیوپلاستی
- بررسی تومورهای کلیوی
- بررسی آسیب کلیوی در اثر ضربه یا تصادف یا جراحی
- ارزیابی عروق کلیه به دلیل بالا بودن فشار خون در بیمار
- به جهت بررسی عروق کلیه قبل از اهدا به دیگران
مقالات دیگر : سی تی آنژیوگرافی مغز چیست؟
آیا سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه خطرناک است ؟
س سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه با دستگاه سی تی اسکن انجام می شود که از اشعه ایکس در دوز کم استفاده می کند ازین رو برای افراد عادی خطرناک نبوده و دارای اشعه حامل نیست. همچنین در این تصویربرداری از تزریق ماده حاجب وریدی استفاده می شود که تنها در بیماران کلیوی خطر دارد و برای دیگران مشکلی ایجاد نخواهد کرد و پس از اتمام سی تی آنژیوگرافی به راحتی با مصرف مایعات فراوان دارو از بدن دفع می شود.
سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه در بانوان باردار به دلیل وجود اشعه قابل انجام نیست و در بانوان شیرده به دلیل تزریق ماده حاجب و تاثیر آن بر شیر مادر ممنوع است.
اقدامات قبل از انجام سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه به چه صورت است ؟
- آزمایش : از اولین اقدامات قبل از سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه ، آزمایش BUN- Cr است که به جهت بررسی عملکرد کلیه ها تجویز می شود بطوریکه در صورت نرمال بودن آزمایش ، انجام سی تی آنژیو بلامانع است. اما در صورت نرمال نبودن نیاز به بررسی توسط پزشک دارد و یا بطور کل انجام نمی شود و یا با دوز کمتر دارو تزریق می گردد.
- دارو : داروی تزریقی سی تی آنژیوگرافی توسط پزشک مرکز تصویربرداری تجویز می شود و بیمار باید از قبل تهیه کرده و در روز انجام سی تی آنژیو با خود همراه داشته باشید.
- قطع مصرف متفورمین : در صورت مصرف قرص متفورمین بیمار باید از دو روز قبل از سی تی آنژیوگرافی از مصرف آن با مشورت پزشک معالج پرهیز کند.
- اقدامات حساسیت دارویی : در صورت حساسیت دارویی به داروهای خاص به پزشک مرکز تصویربرداری اطلاع دهید. در صورت حساسیت دارویی به داروی سی تی اسکن ، باید به بیمارستان مجهز به بخش تصویربرداری مراجعه نمایید تا سی تی آنژیوگرافی را در محیطی با تجهیزات پیشرفته انجام دهید.
- ناشتا : قبل از انجام سی تی آنژیوگرافی کلیه ۸ ساعت ناشتا باشید.
- بهتر است برای انجام سی تی آنژیوگرافی کلیه یک همراه با خود بیاورید تا در صورت لزوم به شما کمک کند.
- آماده سازی : از آوردن هر گونه طلا و زیورآلات خودداری کنید. قبل از شروع سی تی آنژیو لباسهای خود را با لباس یکبار مصرف مرکز تصویربرداری عوض کنید و طلاها ، مصنوجات ، موبایل و تبلت ، کیف پول ، سوییچ و ... را به همراه خود بسپارید.
مقالات دیگر : روشهای تشخیص سکته مغزی
مزایای سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه چیست؟
- دقت بالا در تشخیص بطوریکه به تشخیص ناهنجاریهای شریانی و وریدی ، آنوریسم و ... کمک بسزایی می کند.
- روشی غیرتهاجمی
- روشی سریع و بدون درد
- کاهش نیاز به جراحی
عوارض سی تی آنژیوگرافی عروق کلیه چیست؟
- قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس که البته جزو اشعه های حامل نیست.
- واکنش آلرژیک به ماده تزریق
- آسیب به کلیه در صورت وجود مشکلات کلیوی در اثر تزریق ماده حاجب تزریقی
مرکز تصویربرداری نگاه – مارلیک – آتیه رشت
شماره تماس : 0133417 - 09116184803
اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah
سایت : https://nmamic.ir/
آدرس : رشت – بلوار انصاری – روبروی بانک سپه – کوچه مسعود