نگاه . آتیه . مارلیک

Negah. Marlik. Atiyeh. Medical Imaging Center

روشهای تصویربرداری قبل از پیوند کلیه

پیوند کلیه عمل جراحی برای برداشتن کلیه سالم از فرد اهدا کننده زنده و یا فوت شده به بیمار کلیوی است که دیگر کلیه هایش به درستی کار نکرده و دیالیز نیز اثربخش نمی باشد. قبل از پیوند کلیه هم فرد اهدا کننده و هم فرد گیرنده تصویربرداری پزشکی انجام می دهند که به توضیح درباره 5 روش تصویربرداری قبل از پیوند کلیه می پردازیم.

نارسایی کلیه چیست؟

کلیه ها دو اندام به شکل لوبیا در طرفین ستون فقرات در زیر قفسه سینه می باشند که به اندازه مشت دست می باشند و وظیفه فیلتر مواد زائد و مایعات و مواد معدنی از خون را برعهده دارند بصورتی که مواد مضر را به صورت ادرار تولید می کنند. در صورتی که کلیه قابلیت فیلتر کردن را از دست بدهد بدن با انباشت مایعات و مواد مضر روبه رو می شود که نتایجی همچون افزایش فشار خون و نارسایی کلیه را در بر دارد.

در مرحله نهایی بیماری نارسایی کلیه در حدود ۹۰ درصد عملکرد کلیه از دست رفته و بیمار نیاز به پیوند کلیه دارد. امروزه تعداد کسانی که اهدای کلیه انجام می دهند افزایش یافته است و بسیاری از افراد می توانند قبل از دیالیز پیوند کلیه انجام دهند.

آشنایی با روشهای تصویربرداری قبل از پیوند کلیه

سونوگرافی 

سونوگرافی کلیه و سونوگرافی داپلر رنگی شکم و کلیه از جمله انواع روشهای تصویربرداری قبل از پیوند کلیه است که کاملا غیرتهاجمی و دقیق بوده و برای بررسی ساختار و عملکرد کلیه فرد اهدا کننده ، بررسی وجود سنگ ، کیست یا توده و عفونت کلیوی و ... انجام می شود. همچنین سونوگرافی در فرد مبتلا به نارسایی کلیه نیز انجام می گیرد. افزون بر این سونوگرافی کلیه پس از پیوند کلیه برای ارزیابی و پیگیری در طولانی مدت نیز کاربرد دارد.

مزایای سونوگرافی و داپلر رنگی کلیه

  • کاملا غیرتهاجمی
  • بدون ضرر و کاملا ایمن
  • در دسترس بودن
  • تصاویر با وضوح بالا
  • بررسی جریان خون در کلیه با داپلر رنگی کلیه

ام آر آی

ام آر آی از دیگر روشهای تصویربرداری قبل از پیوند کلیه است و در فرد اهدا کننده به جهت بررسی دقیق تر کلیه ها ، تومورها ، سایر ناهنجاریها و مشکلات کلیوی انجام می شود. دستگاه ام آر آی با امواج رادیویی و میدان مغناطیسی کار می کند و ضرری برای فرد ندارد اما در زمان انجام ام آر آی از تزریق ماده حاجب وریدی استفاده می شود و در افراد با حساسیت دارویی ممکنست مشکل ساز باشد و باید با پزشک مشورت شود.

ام آر آی از کلیه ها به نام ام آر یوروگرافی می باشد و از ماده حاجب مبتنی بر گادولینیوم استفاده می گردد و در افراد مبتلا به بیماری کلیوی باید با دوز مناسب انجام شود یا در صورت احتمال خطر بطور کل نباید در این افراد انجام شود. از طرفی ام آر آی در افرادی که ضربان ساز قلب و دیگر موارد فلزی در بدن دارند مناسب نیست.

مزایای ام آر آی کلیه

  • کاملا غیرتهاجمی
  • ایمن
  • دقت و وضوح تصاویر بسیار بالاست

سی تی اسکن

سی تی اسکن روشی در تصویربرداری پزشکی با اشعه ایکس و کامپیوتر است که برای بررسی احشاء شکمی نظیر کلیه کاربردی می باشد و یکی از انواع روشهای تصویربرداری قبل از پیوند کلیه می باشد. سی تی اسکن برای پیوند کلیه عموما بصورت سی تی آنژیوگرافی کلیه انجام می شود و وضوح بالایی داشته اما دارای اشعه یونیزان غیرحامل است.

سی تی آنژیوگرافی کلیه با ماده حاجب تزریقی بوده و در افراد با سابقه حساسیت دارویی و دیابت و مشکلات کلیوی می تواند مشکل ساز باشد. سی تی اسکن کلیه نقش مهمی در بررسی کلیه فرد اهدا کننده قبل از پیوند کلیه ایفا می کند.

مقالات دیگر : سی تی آنژیوگرافی عروق  کلیه

مزایای سی تی اسکن برای پیوند کلیه

  1. روشی غیر تهاجمی
  2. مناسب برای بررسی کلیه فرد اهدا کننده
  3. تصاویر با وضوح بالا می باشد

اسکن هسته ای کلیه

اسکن هسته ای کلیه یا DMSA  یا MAG3 یکی از انواع تصویربرداری قبل از پیوند کلیه به جهت بررسی عملکرد کلیه ها و عوارض احتمالی بعد از پیوند کلیه است که از اشعه یونیزان گاما ( ماده رادیواکتیو ) استفاده می شود و حاوی اشعه حامل است.

پیوند کلیه چگونه انجام می شود ؟

پیوند کلیه اهدایی ، با بیهوشی کامل انجام شده و این به این معناست که در طی عمل که معمولا 2 الی 3 ساعت طول می کشد ، بیمار متوجه چیزی نمی شود. تیم جراحی حین عمل ضربان قلب ، فشار خون و سطح اکسیژن خون بیمار را چک می کند. برای این عمل معمولا از روش جراحی لاپاراسکوپی استفاده شده بطوریکه این روش جراحی به صورت کم تهاجمی بوده و نسبت به جراحی باز برای برداشتن کلیه ، با زخم کمتر ، درد کمتر و زمان بهبودی کوتاه تر همراه است.

در پیوند کلیه لاپاراسکوپی ، جراح معمولا 2 یا 3 برش کوچک در شکم ایجاد می کند و از برش های بسیار کوچک به عنوان پورتال برای وارد کردن ابزار جراحی فیبر نوری استفاده می شود. اما در پیوند کلیه باز ، یک برش 13 تا 18 سانتی متری ، در کنار قفسه سینه و بالای شکم ایجاد می کنند تا کلیه را از آن طریق خارج نمایند.

مقالات دیگر : سی تی آنژیوگرافی مغز

مرکز تصویربرداری نگاه مارلیک آتیه رشت

شماره تماس : 0133417 - 09116184803

اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah

سایت : https://nmamic.ir/

آدرس : رشت بلوار انصاری روبروی بانک سپه کوچه مسعود