طحال عضوی در شکم است که به اندازه یک مشت دست بوده و در سمت چپ زیر قفسه سینه قرار دارد. طحال با سیستم لنفاوی و سیستم ایمنی بدن مرتبط بوده و وظیفه فیلتر کردن خون ، حذف مواد زائد و تولید گلبولهای سفید خون را بر عهده دارد. اما ممکنست طحال در اثر شرایطی بزرگ شود که در ادامه به تشخیص بزرگ شدن طحال با سونوگرافی می پردازیم.
مشخصات یک طحال سالم
شکل یک طحال سالم مستطیلی یا گوه مانند با مرزهای صاف می باشد که در قسمت ربع فوقانی سمت چپ شکم در زیر دیافراگم و در خلف معده قرار دارد. بافت طحال در سونوگرافی بافت همگن و کمی تیره تر از کبد می باشد و شریانها و وریدهای آن کاملا سالم بدون انسداد و تنگی و یا هر گونه تومور و کیست و ناهنجاری است.
بزرگ شدن طحال یا اسپلنومگالی در نتیجه تورم طحال ایجاد می شود. سایز طحال نرمال تا 12 سانتی متر طول و 70 گرم وزن داشته اما طحال بزرگ شده تا 20 سا نتی متر طول و بیشتر از یک کیلوگرم وزن دارد که می تواند در اثر التهاب ، ذخیره چربی ، تجمع خون ، تولید بیش از حد سلول ها و ... رخ دهد.
بزرگ شدن طحال نشانه بسیاری از شرایط مختلف است که برخی از آنها جدی تر از سایرین است. معمولا پزشک در ابتدا علت زمینه ای را بررسی می کند تا تعیین کند که آیا بیمار به درمان نیاز دارد یا خیر. اگر طحال بزرگ شده برای مدت طولانی درمان نشود ، در نهایت ممکن است شروع به عملکرد نادرست کند. در موارد نادر طحال به شدت بزرگ شده و می تواند پاره شود که منجر به خون ریزی داخلی می گردد.
مقالات دیگر : انواع سرطان بدخیم
افراد به تنهایی و یا با لمس ممکن است متوجه بزرگ شدن طحال نشوند ، در نتیجه در صورتی که هر فردی علائم زیر را داشت لازم است که به پزشک مراجعه کند :
مقالات دیگر : ام آر آی کبد چه چیزهایی نشان می دهد ؟
ممکن است بیمار با علائم ناراحتی مبهم شکمی و یا درد مرتبط با بیماری های زمینه ای به پزشک مراجعه کند که پزشک در ابتدا بیمار را معاینه می کند و اغلب اوقات پزشک حین معاینه معمولی ، طحال بزرگ شده را با دست احساس می کند. همچنین ممکن است آزمایشات پزشکی مختلفی برای تائید بزرگی طحال تجویز کند از جمله آزمایشات تصویربرداری همچون سونوگرافی شکم یا سی تی اسکن و یا ام آر آی می توانند به تشخیص بزرگی طحال کمک کنند.
سونوگرافی طحال روشی ایمن ، غیرتهاجمی ، بی خطر و سریع است که از امواج فراصوت با فرکانس بالا برای مشاهده طحال ، سایز و شکل و ناهنجاریهای آن استفاده می کند. بدین جهت می توان با سونوگرافی طحال علل زمینه ای بزرگ شدن طحال از جمله بیماریهای کبدی ، اختلالات خونی و یا عفونت را بررسی کرد.
از طرفی بیماران با اختلالات خونی همچون ترومبوسیتوپنی یا تعداد پایین پلاکت در خون ، لکوپنی یا تعداد کم گلبول سفید در خون و یا کم خونی تعداد کم گلبولهای قرمز در خون را با سونوگرافی طحال مورد ارزیابی قرار داد تا تغییرات غیرطبیعی در طحال این بیماران بررسی شود.
بیمار باید 8 ساعت ناشتا باشد اما می تواند مایعاتی نظیر آب و آبمیوه و چای میل کند.
سونوگرافی طحال چگونه انجام می شود ؟
در ابتدا بیمار باید بر روی تخت سونوگرافی به پشت دراز بکشد و بازوی چپ را بالای سر خود قرار دهد تا طحال بخوبی دیده شود. سپس پزشک از ژل سونوگرافی بر روی شکم بیمار استفاده کرده و هندپیس سونوگرافی را بر روی شکم بیمار قرار می دهد بطوریکه که امواج فراصوت به داخل شکم بیمار ارسال شده و تصاویر دقیقی از طحال بیمار در مونیتور دستگاه سونوگرافی به نمایش در می آید.
سونوگرافی طحال چه مواردی را تشخیص می دهد ؟
دیگر روشهای تشخیص بزرگ شدن طحال
شماره تماس : 0133417 - 09116184803
اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah
سایت : https://nmamic.ir/
آدرس : رشت – بلوار انصاری – روبروی بانک سپه – کوچه مسعود
كلیه حقوق این سایت مربوط به مركز تصویربرداری پزشكی نگاه میباشد.