سرطان همان رشد و تکثیر سلولهای غیرطبیعی در بدن است که از نوع تومور بدخیم بوده و می تواند به قسمتهای دیگر بدن گسترش پیدا کند. اگرچه سرطان دومین علت مرگ و میر در دنیا می باشد اما تشخیص به موقع و درمانهای نو آورانه نظیر شیمی درمانی و رادیوتراپی یا ایمونوتراپی می تواند به افراد مبتلا کمک کند تا عمر طولانی تری داشته باشند.
زمانی که سلولهای غیرطبیعی در بدن رشد کنند و به نقاط دیگر بدن گسترش پیدا کنند ، تومور بدخیم یا سرطان یا نئوپلاسم نامیده می شود. در واقع DNA یا ژن ها به سلولهای بدن دستور رشد و توقف و یا مرگ را می دهند ، در صورتی که دستورات DNA تغییر کنند ، سلولهای غیرطبیعی با سرعت بالا رشد کرده و جای سلولهای سالم بدن را پس از مرگ می گیرند.
سرطان بدخیم گروهی از بیماریهاست که باعث تغییر سلولهای بدن و رشد غیر قابل کنترل آنها در بدن می شود. عموما سرطان می تواند در هر جای بدن تشکیل شود و بر اساس نوع بافت یا مایعی که از آن نشات می گیرد و یا منطقه ای از بدن که در آن رشد کرده به پنج نوع اصلی تقسیم بندی می شود :
مقالات دیگر : ام آر آی کبد چه چیزهایی را نشان می دهد؟
افراد مبتلا به سرطان بدخیم بسته به محل و نوع تومور ، علائم متفاوتی دارند. مثلا فردی که سرطان پستان دارد ممکن است درد و یا ترشحات غیر طبیعی از نوک پستان احساس کند یا درد پستان و لمس توده در پستان دارد. افراد مبتلا به سرطان کولون ممکن است دچار درد شکمی و یا تغییراتی در مدفوع خود نظیر خون شوند. افراد مبتلا به سرطان پوست متوجه تغییراتی در پوست خود همچون زخم و یا ضایعات و تغییرات در خال می شوند.
اما یکدسته علائم کلی وجود دارد که شامل خستگی ، تنگی نفس ، کم خونی ، اسهال ، کاهش وزن ، عرق های شبانه ، توده ها و یا برجستگی های غیر طبیعی می باشد و در همه افراد مبتلا به سرطان بدخیم مشهود است.
سرطان بدخیم زمانی به وجود می آید که سلول ها سریعتر از زمان طبیعی خود رشد کنند و تقسیم شوند. تا کنون ریشه اصلی پیدایش سرطان ها پیدا نشده اما مواردی همچون ژنتیک ، سیگار ، چاقی ، تغذیه نامناسب غذاهای چرب و شیرین ، عدم فعالیت بدنی کافی ، مصرف بیش از حد الکل ، سموم کشاورزی و شیمیایی ، قرار گرفتن بیش از حد در معرض تشعشع ، قرار گرفتن بیش از حد در معرض اشعه ماوراء بنفش در تشکیل سرطان بدخیم تاثیر گذارند.
جالب است بدانید که سرطان یک اختلال ژنتیکی بوده اما به معنای ارثی بودن آن نمی باشد و در حدود 5 تا 10 درصد سرطان ها را تشکیل می دهد. از طرفی سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان بدخیم نظیر والدین و پدربزرگ و مادربزرگ و خواهر یا برادر نیز خطر ابتلا به سرطان را بیشتر می کند. لازم به ذکر است که هورمون درمانی در زنان ابتلا به سرطان سینه و رحم را افزایش می دهد.
سلول های سرطانی می توانند از منشا خود جدا شوند و به کمک خون و یا سیستم لنفاوی حرکت کرده و در سایر قسمت های بدن تومور های جدید تشکیل دهند که به آن متاستاز گویند.
مقالات دیگر : تشخیص گلیوبلاستوما با ام آر آی
نامگذاری هر نوع سرطان بدخیم چگونه است ؟
عموما سرطان بدخیم به دلیل ناحیه ای از بدن که تومور در آنجا شروع به رشد می کند نامگذاری می شود. بعنوان مثال در سرطان کلیه رشد تومور از کلیه های فرد شروع می شود و حتی در صورت سرایت به ریه باز هم سرطان کلیه نام دارد و سرطان ریه بعنوان سرطان ثانویه متاستاتیک خوانده می شود.
سرطان از نظر اندازه و محل تومور به ۴ مرحله تقسیم بندی می شود مراحل یک تا سه اولیه و موضعی تا پیشرفته بوده و تومور در بافت اطراف رشد کرده و یا به غدد لنفاوی مجاور تومور حمله می کند. در مرحله چهارم سلولهای سرطانی از طریق سیستم لنفاوی و یا جریان خون به دیگر نقاط بدن در محل دورتر گسترش پیدا می کند.
درمان سرطان بدخیم
شماره تماس : 0133417 - 09116184803
اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah
سایت : https://nmamic.ir/
آدرس : رشت – بلوار انصاری – روبروی بانک سپه – کوچه مسعود
كلیه حقوق این سایت مربوط به مركز تصویربرداری پزشكی نگاه میباشد.