سنگ های صفراوی ، رسوبات سخت شده ی مایع گوارشی هستند که در کیسه صفرا ممکن است ایجاد شوند. کیسه صفرا یک اندام کوچک گلابی شکل در سمت راست شکم و در زیر کبد است. کیسه صفرا مایع گوارشی به نام صفرا را در خود نگه می دارد که آن را در روده ی کوچک آزاد می کند. در ادامه به انواع تصویربرداری پزشکی برای تشخخیص کیسه صفرا می پردازیم.
سنگ های صفراوی رسوبات سخت شده صفرا هستند که ممکن است در کیسه صفرا ایجاد شوند. صفرا یک مایع گوارشی است که در کبد تولید شده و در کیسه صفرا ذخیره می شود. هنگامی که غذا می خورید کیسه صفرا منقبض می شود و صفرا را به داخل روده ی کوچک تخلیه می کند. اندازه سنگ های صفراوی متغیر است و ممکن است به کوچکی یک دانه شن تا یک توپ گلف باشد. تعداد سنگ های صفر نیز یک عدد ثابت نیست و می تواند از یک عدد تا چند عدد متغیر باشد.
افرادی که علائم سنگ کیسه صفرا را در خود تجربه می کنند معمولا نیاز به جراحی برداشتن کیسه صفرا دارند. در صورتی که سنگ صفراوی علائمی ایجاد نکند و سایز آن کوچک باشد معمولا نیاز به عمل جراحی و یا درمان ندارد.
مقالات دیگر : انواع سی تی اسکن
سنگ کیسه صفرا ممکن است بدون علامت باشد. در صورتی که سنگ کیسه صفرا در مجرا قرار گیرد می تواند باعث انسداد شود و علائمی همچون موارد زیر به وجود آورد :
سنگ کیسه صفرا ممکن است عوارضی همچون موارد زیر ایجاد کند :
مقالات دیگر : انواع سونوگرافی
اگر علائم سنگ کیسه صفرا را تجربه می کنید ، پزشک ممکن است وضعیت شما را با آزمایش خون و آزمایشات تصویر برداری بررسی کند . آزمایش خون میتواند التهاب ، عفونت و یا زردی را تشخیص دهد و سرنخ هایی دهد که کدام اندام ها تحت تاثیر قرار گرفته اند . آزمایشات تصویر برداری به شناسایی منبع انسداد در مجاری صفراوی کمک میکند .
پزشک معمولا برای تشخیص بیماری از سونوگرافی شکم شروع می کند که یک آزمایش سریع و در دسترس است و نیاز به آمادگی ندارد. سونوگرافی می تواند بیشتر سنگ های صفراوی را در داخل و اطراف کیسه صفراوی پیدا کند. اما اگر سنگ کیسه صفرا در جای دیگری از مجرای صفراوی گیر کرده باشد ، ممکن است برای تشخیص آن به آزمایشات دیگری نیاز داشته باشید.
سی تی اسکن از دیگر انواع تصویربرداری پزشکی برای تشخیص سنگ صفرا می باشد که با اشعه ایکس انجام می شود و تصاویر حاصله با کامپیوتر سی تی اسکن بازسازی می شود. عموما سی تی اسکن برای تشخیص سنگ صفرا با تزریق ماده حاجب تزریقی و خوراکی صورت گرفته و دارو پس از مصرف مایعات از بدن دفع می شود و حاوی اشعه حامل نیست. سی تی اسکن تصاویر دقیقی از سنگ صفرای بیمار ارائه می دهد.
از دیگر انواع تصویربرداری پزشکی برای تشخیص سنگ صفرا ام آر سی پی است که با دستگاه ام آر آی و با امواج رادیویی و میدان مغناطیسی انجام می شود. این آزمایش بدون تزریق بوده اما نیاز به ناشتایی ۱۲ ساعته دارد و مدت زمان انجام آن در حدود یک ساعت می باشد. همچنین پس از گرفتن تصاویر در زمان ناشتایی یک سری تصاویر پس از میل کردن آب آناناس گرفته می شود. ام آر سی پی تصاویری دقیق و واضح از سنگ صفرای بیمار بدست می آورد.
مطالب مرتبط : ام آر آی
مرکز تصویربرداری نگاه – مارلیک – آتیه رشت
شماره تماس : 0133417 - 09116184803
اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah
سایت : https://nmamic.ir/
آدرس : رشت – بلوار انصاری – روبروی بانک سپه – کوچه مسعود
كلیه حقوق این سایت مربوط به مركز تصویربرداری پزشكی نگاه میباشد.