انحراف بینی یا انحراف سپتوم یا تیغه بینی در بسیاری از افراد از بدو تولد وجود دارد و در برخی افراد پس از جابجا شدن تیغه بینی در اثر آسیب و ضربه ایجاد می شود. انحراف بینی با انواع تصویربرداری پزشکی نظیر سی تی اسکن یا رادیولوژی قابل تشخیص است که در ادامه به توضیح در این باره می پردازیم.
انحراف بینی شامل خارج از مرکز بودن تیغه بینی یا سپتوم ( غضروف و استخوانی که حرفه های بینی را از هم جدا می کند ) بصورت مادرزادی یا در اثر ضربه می باشد بطوریکه یک مجرای بینی کوچکتر از دیگری می گردد. آمارها نشان داده 80 درصد جمعیت جهان دچار انحراف بینی هستند اما به دلیل عدم وجود علائم متوجه آن نمی شوند. اما در برخی دیگر انحراف بینی شدید می تواند مشکلاتی از جمله سردرد ، انسداد بینی ، احتقان و مشکلات تنفسی و ... ایجاد کند. خوشبختانه جراحی بینی باعث ترمیم انحراف بینی می شود.
انحراف بینی می تواند در اثر ورزش های تماسی همچون کشتی ، دعوا و درگیری فیزیکی ، تصادفات ، سقوط از ارتفاع ، بیماری بافت همبند ، در اثر زایمان سخت در زمان تولد و ... ایجاد شود. جالب است بدانید که بینی در طول زمان رشد می کند و همزمان با رشد بینی ، تیغه بینی نیز رشد می کند و در اثر این رشد طبیعی بینی می تواند به یک سمت خم شود و انحراف بینی اتفاق بیفتد که شایعترین دلیل انحرف بینی می باشد.
لازم به توضیح است که تیغه بینی شامل سه قسمت استخوانی ، غضروفی و غشایی است که اکثر انحراف تیغه بینی در ناحیه غضروفی و پس از آن استخوانی و اتصال غضروف به استخوان رخ می دهد. از آنجا که انحراف بینی باعث کج شدن بینی به سمت مقابل می شود لذا بیمار با مشکل انسداد بینی یک طرفه مواجه می شود که به علت بزرگ شدن یا هیپرتروفی شاخک تحتانی است که انسداد پارادوکسیکال بینی نام دارد.
مقالات دیگر : سی تی اسکن ریه
علل ایجاد انحراف بینی چیست ؟
مقالات دیگر : تشخیص گرفتگی عروق با داپلر رنگی
عوارض انحراف بینی چیست ؟
در عین حالیکه انحراف بینی در حد جزئی ممکنست هیچگونه مشکلی ایجاد نکند اما انحراف بینی شدید می تواند مشکلاتی از جمله سنیوزیت مزمن ، احساس فشار یا گرفتگی بینی ، عدم تنفس راحت در خواب ، خر و پف ، آپنه خواب ، خشکی دهان و ... ایجاد کند. جالب است بدانید که بد شکلی سپتوم عامل اصلی در بیماران مبتلا به سینوزیت مزمن است.
در ابتدا پزشک از شما سوالاتی درباره علائم ، مدت زمان شروع علائم ، اختلال در تنفس ، اختلال در خواب ، خر و پف ، گرفتگی بینی ، مشکلات سینوسی و ... می پرسد. سپس به تیغه یا سپتوم بینی شما نگاه می کند تا هر گونه اختلاف اندازه مجرای هر دو بینی را بررسی کند. همچنین پزشک برای تشخیص انحراف بینی از رینوسکوپی قدامی کمک می گیرد. در این روش پزشک از یک اسپکولوم بینی که با یک منبع نور قوی و یک آینه یا لامپ همراه است ، سوراخ های بینی را باز کرده و هر دو حفره بینی را بررسی می کند.
گرچه امروزه این روش به تنهایی برای تشخیص انحراف بینی کافی نیست اما کماکان جزو اولین مراحل معاینه بینی می باشد. همچنین پزشک برای بررسی بافت بینی قبل و بعد از استفاده از اسپری ضد احتقان به بافت بینی نگاه می کند که این روش نشان دهنده انحراف بینی است.
تشخیص انحراف تیغه بینی به کمک رادیوگرافی ساده ، سی تی اسکن و یا ام آر آی قابل انجام است اگرچه بهتر است انحراف بینی به کمک سی تی اسکن بررسی شود چرا که در سی تی اسکن بر خلاف رادیوگرافی ، هر دو سمت استخوان و غضروف بینی بررسی شده و اطلاعات تشریحی دقیق ساختار های بینی استخوان را ارائه می دهند.
شماره تماس : 0133417 - 09116184803
اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah
سایت : https://nmamic.ir/
آدرس : رشت – بلوار انصاری – روبروی بانک سپه – کوچه مسعود
كلیه حقوق این سایت مربوط به مركز تصویربرداری پزشكی نگاه میباشد.