نگاه . آتیه . مارلیک

Negah. Marlik. Atiyeh. Medical Imaging Center

ام آر آی با بیهوشی چیست ؟

ام آر آی نوعی تصویربرداری پزشکی با امواج رادیویی و میدان مغناطیسی است که سر و صدای زیادی ایجاد می کند و دارای یک تحت تونل مانند است که بیمار در زمان تصویربرداری باید در داخل دستگاه ام آر آی بی حرکت بماند. البته برخی به دلایلی مانند اضطراب ، ترس ، درد و شرایط فیزیکی نامناسب و ... نیاز به انجام ام آر آی با بیهوشی دارند.

ام آر آی چیست ؟

ام آر آی روشی غیر تهاجمی و کاربردی برای پزشکان است تا به واسطه آن اندام ها ، بافت ها و سیستم اسکلتی بدن بیمار را با وضوح بالا مشاهده نمایند. ام آر آی یک تکنیک تصویر برداری پزشکی است که از یک میدان مغناطیسی و امواج رادیویی تولید شده توسط کامپیوتر برای ایجاد تصاویر دقیق از اندام ها و بافت های بدن استفاده می شود.

اکثر دستگاه های ام آر آی به شکل لوله ای هستند و هنگامی که بیمار در درون دستگاه دراز می کشد ، میدان مغناطیسی داخل با امواج رادیویی و اتم های هیدروژن در بدن بیمار به حرکت در می آیند تا تصاویر مقطعی ایجاد کنند. لازم به ذکر است که در زمان انجام ام آر آی سر و صداهای بلند به گوش می خورد که برای کاهش صدای آن از گوش بند استفاده می شود.

از سوی دیگر مدت زمان انجام ام آر آی طولانی است بطوریکه برای یک ام آر آی ساده مغز نیاز به 10 تا 15 دقیقه و موارد تزریقی بین 30 تا 60 دقیقه زمان نیاز است و ممکنست بیمار نتواند این مدت زمانی طولانی را تحمل کند که در این صورت نیاز به انجام ام آر آی با بیهوشی می باشد.

ام آر آی با بیهوشی چیست ؟

ام آر آی با بیهوشی روشی است که این امکان را فراهم می سازد تا کودکان زیر 6 سال و یا بیمارانی که به علل مختلف نمی توانند ام آر بدون بیهوشی انجام دهند ، بتوانند در زمان بیهوشی یا حالت خواب از این تصویربرداری پزشکی استفاده کنند. در ام آر آی با بیهوشی عموما از ماده بیهوشی آرامبخش که بیمار را به خواب می برد ، استفاده می شود و پس از تزریق این ماده به بیمار به میزان لازم توسط پزشک و تیم بیهوشی ، در مدت زمان معین ام آر آی انجام می شود.

دلایل انجام ام آر آی با بیهوشی

  1. معمولا کودکان زیر ۶ سال که نمی توانند مدت زمان زیادی ثابت بمانند چرا که حداقل زمان انجام هر ام آر آی ساده بین 10 تا 15 دقیقه به بالا می باشد.
  2. بیمارانی که درد زیادی دارند و تحمل بی حرکت ماندن به مدت طولانی در دستگاه ام آر آی را ندارند.
  3. بیمارانی که مشکل ستون فقرات دارند و نمی توانند بر روی تخت ام آر آی بصورت صاف و بدون حرکت دراز بکشند.
  4. بیماران پارکینسون که سر و بدن آنها همواره در حرکت است.
  5. بیماران آلزایمر که قادر به انجام ام آر آی نیستند و هر لحظه ممکنست از روی تخت ام آر آی بلند شوند.
  6. افرادی که از ام آر آی هراس دارند یا کلاستروفوبیا و افراد مضطرب

از چه نوع داروی بیهوشی برای انجام ام آر آی استفاده می شود ؟

به طور کلی ام آر آی با بیهوشی با داروی آرام بخش انجام می شود که این داروی آرام بخش بیمار را در حالتی مانند خواب آلودگی فرو می برد تا بیمار حین انجام ام آر آی متوجه چیزی نشود. البته در شرایط حاد از داروی بیهوشی نیز استفاده می گردد. 

مقالات دیگر : تشخیص سنگ کلیه با سی تی اسکن

آمادگی های لازم قبل از انجام ام آر آی با بیهوشی

قبل از انجام آزمایش به شما دستورالعمل هایی در مورد خوردن و آشامیدن  داده می شود که لازم است رعایت کنید. همچنین ممکن است بسته به شرایطی که دارید ، لازم به انجام یکسری آزمایش های اضافی نیز داشته باشید ، همچون آزمایش خون ، اکوکاردیوگرام و ...

  • 6 ساعت قبل از انجام تست ناشتا باشید.
  • در صورت ابتلا به هر گونه بیماری ، مصرف داروهای خاص و یا اعتیاد حتما هنگام پذیرش اطلاع دهید.
  • برای افراد بالای 40 سال نوار قلب تجویز می شود که البته در صورت داشتن نوار قلب زیر 6 ماه می توانید همان را ارائه دهید.
  • در صورت ابتلا به مشکلات ریوی باید عکس قفسه سینه انجام دهید و یا در صورت داشتن مدارک قبلی زیر 6 ماه همان را به پزشک بیهوشی نشان دهید.
  • در صورت مصرف برخی داروهای ضروری همچون فشار خون و یا تشنج ، به خوردن آنها در زمان درست ادامه دهید و مقدار کمی آب با آنها میل نمایید.
  • از انجام کارهایی همچون رانندگی که نیاز به هوشیاری کامل دارند تا 12 ساعت پس از تصویر برداری بپرهیزید.
  • اگر دچار آسم هستید و از اسپری های تنفسی استفاده می کنید ، حتما قبل از ورود به اتاق ام آر آی از آن استفاده نمایید.
  • از همراه داشتن اجسام فلزی همچون گیره مو ، کمربند ، سمعک ، ساعت و جواهرات ، کلید ، کارت اعتباری ، سکه ، دکمه ، زیپ و هر چیز فلزی دیگر دوری کنید. همچنین در صورت وجود اجسام فلزی در بدن همچون حلزون گوش ، پیس میکر ، ترکش و یا تیر ، آی یو دی ، پچ ها و ... حتما اطلاع دهید چرا که در صورت وجود فلز در بدن از انجام ام آر آی صرف نظر می شود.
  • بانوانی که ام آر آی با بیهوشی دارند نباید در سه ماهه اول بارداری باشند.

ام آر آی با بیهوشی چقدر طول می کشد ؟

مدت زمان بیهوشی بستگی به به نوع ام آر آی دارد بدین معنا که بسته به زمان انجام ام آر آی زمان بیهوشی نیز تعیین می شود و همان میزان دوز داروی بیهوشی به بیمار تزریق می گردد. بعنوان مثال ام آر مغز بدون تزریق در حدود یک ربع زمان می برد و برای انجام بیهوشی درست قبل از انجام ام آر آی بیمار را بیهوشی کرده و پس از انجام یک ربع ام آر آی مغز سریعا بیمار به هوش می آید.

البته ریکاوری بیمار بستگی به شرایط بیمار دارد و در برخی ممکنست به هوش آمدن بعد از ام آر آی با بیهوشی کمی بیشتر طول بکشد و یا تا مدتی بیمار حالت گیجی و خواب آلودگی پس از هوشیاری داشته باشد.

مقالات دیگر : انواع تصویربرداری پزشکی برای انحراف بینی

ام آر آی با بیهوشی چگونه انجام می شود ؟

در ابتدا بیمار باید فرم رضایت برای انجام بیهوشی و فرم مربوط به ام آر آی را پر کند. سپس برای انجام ام آر آی تیم بیهوشی متشکل از پزشک متخصص بیهوشی و تکنسین شروع به کار کرده و داروی بیهوشی را بصورت وریدی به رگ دست تزریق می کنند. پس از بیهوش شدن بیمار را به داخل دستگاه ام آر آی برده و ام آر آی را انجام می دهند و در نهایت بیمار را به اتاق ریکاوری منتقل می کنند.

لازم به ذکر است که در زمان انجام ام آر آی با بیهوشی ، تیم بیهوشی تمام مدت در کنار بیمار خواهد بود و بیمار را کنترل خواهد کرد.

آیا پس از انجام ام آر آی با بیهوشی قادر به انجام کار های روزمره خواهیم بود ؟

خیر . پس از انجام ام آر آی با بیهوشی بدن بیمار تا چند ساعت در حالت خواب آلودگی و خستگی قرار دارد. ازین رو حتما برای جابجا کردن بیمار پس از انجام ام آر آی باید دو نفر بزرگسال بعنوان همراه باشد تا کمک حال بیمار شود.

شماره تماس : 0133417 - 09116184803

اینستاگرام : https://instageram.com/tasvirbardarinegah

سایت : https://nmamic.ir/

آدرس : رشت بلوار انصاری روبروی بانک سپه کوچه مسعود